![]() |
![]() |
![]() |
![]() |

قبولیهای زندگی: قبولی میتواند در انواع زمینهها و حوزهها و در برابر انواع مخاطبان و گروهها باشد که مهمترین آنها عبارتند از:
1- قبولی در برابر خدا
مهمترین قبولی در مدیریت عمر، قبولی در محضر خدا و قبول شدن در آزمونهای الهی است؛ بکوشیم آنچه را که در طول حیات خود انجام میدهیم به گونهای باشد که مورد قبول و پذیرش خداوند و رضایت او باشد تا رستگار شویم. خدایا چنان کن سرانجام کار تو خشنود باشی و ما رستگار. «خشنودی و رضایت خدا» آرزوی همیشگی خداجویان است. لازمه قبول شدن نزد خدا «راستی، درستی، نیکی، پاکی» و مدیریت عمر مبتنی بر ارزشهای «خداپسندانه، سالم و سازنده» است. بکوشیم آنگونه باشیم که مورد قبول «حق» شویم. بخش مهمی از مدیریت عمر چگونه اداره کردن عمر برای قبول شدن در درگاه الهی است. بکوشیم «راستکار و درستکار» باشیم تا در ارزیابیهای الهی قبول شده و رستگار شویم. اگر «رضایت، حمایت، نظارت و هدایت» خداوند را در امور گوناگون زندگی باور کنیم و به آنها پایبند باشیم، قبول شدن در برابر خدائی که مظهر بخشش، بخشایشگری، گذشت و پذیرش است دشوار نیست. مومن کسی است که خالصانه خدا را باور دارد و قبولی او را مهمترین قبولی میداند. مومن واقعی کسی است که اندیشه، بیان، اعمال و آثارش رنگ و بوی حق دارند. با ناحق میستیزد و از ناحق میگریزد، از حق دفاع میکند و به «حق» احترام میگذارد و رعایت حق را یک باید همیشگی میداند.
2- خودپذیری (خودمان را قبول کنیم)
بعد از خدا، هرکس باید به گونهای زندگی کند که خودش آنچه را که انجام میدهد قبول کند و راضی باشد. ما در بعضی از امور زندگی خودمان را هم قبول نداریم؛ اگر آنچه را که هر روز انجام میدهیم درست ارزیابی کنیم، متوجه میشویم که بین آنچه قبول داریم و آنچه انجام میدهیم فاصله و شکاف زیادی وجود دارد. ارتباط درست با خود، خودکاوی و خود ممیزی جهت آگاهی از خود واقعی و تلاش جدی برای بهبود مدیریت عمر خود که باعث شود تا رضایت از «خودمان» بیشتر شود و به خود مطلوب و دلخواه نزدیک شویم، یکی از ضرورتهای زندگی کسانی است که «خود قبولی» و «خودپذیری» و تقویت آنرا لازمه اعتماد به نفس و عزت نفس بیشتر میدانند. کسی که بتواند به «خودپذیری» برسد باورها، ارزشها، رفتارها و شیوه مدیریت عمر خود را دوست دارد و با آنها مسیر زندگی را طی میکند. بدترین نوع زندگی مربوط به کسانی است که در پس همه تلاشها و فعالیتهایشان رضایت و قبولی برای خودشان وجود نداشته باشد. اینها کسانی هستند که حتی در اوج دستیابی به قدرت، ثروت و موفقیت، از لذت سعادت، خوشبختی و رستگاری محروم هستند.
2 – قبولی درخانواده
از دیگر ارکان «قبولی» در مدیریت عمر «قبولی، پذیرش و رضایت» خانواده است. تا چه اندازه افکار، گفتار و رفتارمان مورد قبول اعضای خانوادهمان است؟ آیا هرگز فکر کردهایم که اگر اولین و مهمترین نهاد اجتماعی ما یعنی خانه و خانواده عملکرد ما را قبول نداشته باشند و از ما راضی نباشند، زندگی را باختهایم؟ آیا میدانیم که اولین ارزیابی در مورد درست و نادرست بودن مدیریت عمر ما توسط آنها صورت میگیرد؟ آیا قبول داریم که باید مورد قبول آنها باشیم؟ آیا برای قبول شدن در خانواده، ضعفها و کاستیهایمان را بررسی کرده و بر طرف میکنیم؟ آیا قبول شدن در خانواده را جدی میگیریم؟ و آیا آنچه را که آنها قبول دارند، مورد بحث و گفتگو قرار میدهیم تا آنها هم در ارزیابیهایشان اشتباه نکنند؟ نگرش، معیارها و نوع ارزیابی و سنجش افراد در قبولی و پذیرش نقش دارند آنها را نادیده نگیریم. یکی از ضعفهای بسیاری از انسانها بی توجهی به ارتباط درست و گفتگوی صمیمانه با خود، خانواده و دیگران است. گاهی همین گفتگوها نوع و میزان قبولیها را دگرگون میکند. ما نمیتوانیم بخاطر اینکه همه ما را قبول کنند اصول اخلاقی، ارزشی، انسانی و باورهایمان را نادیده بگیریم. ضمن اینکه تلاش میکنیم تا مورد قبول خانواده و دیگران قرار بگیریم، دیگران هم لازم است توجه کنند که گاهی آنها نیز باید معیارهای «قبول» داشتن خود را تغییر دهند و واقعبین باشند. به عبارتی قابل قبول بودن هیچگاه ثابت، یکسویه و خودخواهانه نیست.
3- قبولی دیگران ( بستگان،دوستان و آشنایان)
چه کنیم تا «بستگان و نزدیکان» ما را بپذیرند. از بودن و دیدن ما شاد شوند و پسوند نام و یاد ما در گفتار و ذهن و دل آنها مثبت، مطلوب و مناسب باشد؟ تا چه اندازه در مدیریت عمرمان مورد قبول قرار گرفتن نزد دیگران برایمان مهم است؟ تا چه اندازه پاسخگوئی به نیازها و خواستههایشان را باید رعایت کنیم؟ تا چه اندازه برای آنها راهگشا، دلگشا و مشکلگشا هستیم؟ رفت و آمد، احوالپرسی، دید و بازدیدهایمان چگونه است؟ آیا دلهایمان نزدیک هستند؟ آیا واقعاً از دردها، مشکلات، کمبودها و شرایط زندگی هم آگاه هستیم؟ آیا قلمی و قدمی برای ارتباط بهتر با آنها بکار میگیریم؟ آیا آنها با ما راحت هستند؟ آیا اصلاً برای هم وقت میگذاریم یا فقط عنوان خویشاوندی، فامیل، دوستی را یدک میکشیم؟ برای اینکه مورد قبول مخاطبان گوناگون خود از جمله فامیل، بستگان، دوستان، همکاران و سایر مخاطبان قرار بگیرید، سعی کنید تا آنها و انتظارات و معیارهای پذیرش یا عدم پذیرش آنان را بشناسید و تا جائیکه باعث آزار، اذیت، زیان و آسیب برای شما و دیگران نمیشود، پاسخگوی آنها باشید. بطور خلاصه قبولی و مقبولیت آثار مثبت و شادی بخشی دارند. بکوشیم با ارزیابی عملکردها، برخوردها و رفتارهای خودمان و سنجش رضایت و عدم رضایتها، به گونهای باشیم که بیشتر از گذشته مورد پذیرش قرار بگیریم.
قبولی باعث خشنودی است و بهبود کیفیت قبولی معرف تحولاتی است که در ما و مدیریت عمر ما شکل میگیرد.
قبولی و پذیرش آنچه انجام میدهیم معرف مجموعهای از خصوصیات، خصلتها، خواستهها و داشتههای ما در زندگی است که هر یک از آنها در طول زمان دگرگون میشوند.
«قبول» شدن نیازمند بازنگری، بهبود و نوآفرینی چهار عنصر اصلی است که عبارتند از:
قابلیت و قوه رقابتی
بصیرت و بینش برتریجوئی
واقعیت و وضعیتشناسی و سازگاری با آنها
لیاقت و شایستگیهای پویا
با توجه به اهمیت عوامل فوق بطور انفرادی و جمعی و نقشی که در «قبولی»ها دارند، نکاتی را که لازم است مورد توجه قرار گیرند با عنوان «چه کنیم تا قبول شویم» تقدیم میگردد.
چه کنیم تا قبول شویم؟
کسانی که قبولی و پذیرش را جدی میگیرند و مایلند تا بیشتر و بهتر مورد پذیرش قرار گرفته و مقبول باشند، همواره در جستجوی عوامل، مهارتها و راهکارهای جدید برای قبولیهای گوناگون در زندگی هستند.
اگر میخواهید کیفیت و کمیت قبولیهایتان را بهبود بخشید به نکات زیر توجه کنید:
1- قابلیتها و استعدادهای آشکار و پنهان خود را در حوزهها و زمینههای گوناگون کشف کرده یا بیابید.
2- قابلیتها و استعدادهای جدید خود را بشناسید.
3- قابلیتها و استعدادهای موجود و جدید و آشکار و پنهان خود را برای استفاده در موارد گوناگون آماده و واجد شرایط کنید. به عبارتی قابلیتها را به «صلاحیت» تبدیل کنید. گاهی استعدادهای خود را کاربردی و قابل استفاده نمیکنیم و عمر و منابع خود را هدر میدهیم.
4- صلاحیت یا شایستگی ممتاز، محوری، ویژه و منحصر بفرد خود را تشخیص داده و یا با مشورت و همفکری با کارشناسان و کسانی که در این زمینه صاحبنظر هستند کشف کنید.
5- برای تقویت شایستگی ممتاز، هستهای، ریشهای و خود محوری در زندگی و کسب وکار تلاش کنید.
6- علاوه بر تشخیص قابلیت و تبدیل آن به صلاحیت و شایستگی، سعی کنید تا مزیتهای خود را در امور گوناگون بویژه در کسب و کارها و داد و ستدها بیابید.
7- مزیتها و جذابیتهای رقابتی را به عنوان عواملی که شما را برتر و سرتر از دیگران میسازند بیابید و بسازید و در تقویت آنها بکوشید.
8- مزیتها و جذابیتهای رقابتی را از منظر مخاطبان و مشتریان خود تعریف کنید.
9- مزیتها و جذابیتهای رقابتی که نقش مهمی در کمیت و کیفیت پذیرش و قبولی شما دارند هیچگاه ثابت نیستند. مزیتها و جذابیتهای رقابتی مقطعی، موردی و ناپایدار خود را بیابید و از آنها استفاده کنید.
10- قانونپذیر باشید و به قواعد و ضوابط در انجام امور زندگی و حرفهای پایبند باشید. هیچگاه برای قبول شدن از هر وسیله و شیوهای که خلاف قوانین، قواعد و ضوابط است استفاده نکنید.
11- تمرکز، نظم، انضباط و سازگاری را تمرین کنید تا بیشتر مورد قبول باشید.
12- به قول و قرارهایتان پایبند باشید. قبول شدن مهم است اما مقبول ماندن یعنی تداوم قبولیها مهمتر است. سعی کنید با اعتمادسازی، بستر لازم برای قبولیهای آینده فراهم کنید. اعتمادسازی را در رعایت این دو جمله بدانید:
13- «قول بدهید آنچه را که میتوانید انجام دهید و انجام دهید آنچه را که قول میدهید»
14- سعی کنید نمره قبولی خود را در امور گوناگون زندگی بهبود بخشید. پویائی، تلاش، تقویت قوتها و قابلیتها و بویژه قوه رقابتپذیری از طریق جذابیتها و مزیتهای «مکمل، متنوع و موثر» و ارزیابی قبولیهای گذشته و ممیزی قوتها و ضعفها از جمله عواملی هستند که اگر با دقت و بردباری به آنها توجه کنید، کیفیت قبولی شما را بهبود میبخشد.
15- واقعیتها، وضعیت و شرایط را همواره در نظر داشته باشید و سعی کنید با توجه به آنها، الزامات و اقدامات مناسب برای قبولی را بیابید و از آنها استفاده کنید.
16- زندگی را نوعی پیکار، مبارزه، مسابقه و چالش برای قبولیهای گوناگون بدانید و همواره آماده برخوردهای مناسب در صحنه زندگی باشید. اعتماد به نفس، عزتنفس، مثبتنگری، امیدواری، بردباری و استواری نقش مهمی در پیکارهای زندگی دارند. سعی کنید گرفتار دام غفلت و بی تفاوتی نشوید و با جنبش و کوشش هدفمندانه و هوشمندانه همواره آماده برای قبول شدن و برنده ماندن باشید.
17- پویائی، علاقمندی، انگیزه، روحیه برتری و پذیرش را در خود همواره تقویت کنید و هیچگاه قبولی را محدود و ایستا ندانید و در جستجوی قبولیهای بیشتر و بهتر باشید.
18- نابرده رنج، گنج میسر نمیشود. اگر میخواهید مقبول بمانید، بعضی از موانع، محدودیتها، فشارها، ناراحتیها و رنجها را تحمل کنید.
19- «قبولی» نیازمند «توانمندی، علاقمندی و رقابتمندی» است. سعی کنید تواناییهایتان را به روز کنید؛ علاقهتان بیفزائید و همواره آماده مبارزه و پیکار با انواع پدیدهها باشید.
20- قبولی واقعی حاصل ممیزی و ارزیابیهای درست در مورد کمیت و کیفیت اعمال و رفتار گذشته و مدیریت عمر شماست. آنها را با حوصله و دقت انجام دهید تا بتوانید بهتر و بیشتر مورد پذیرش قرار بگیرید.
21- با مدیریت «قابلیت، صلاحیت و مزیت»هایتان از طریق خودیابی و خودسازی میتوانید قویتر، شایستهتر و برتر از گذشته شوید و نمره قبولی بهتری در زندگی کسب کنید. نمره قبولی شما در زندگی معرف کیفیت مدیریت عمر شماست. بکوشید با بهبود مدیریت عمر خود، مقبولتر، مطلوبتر و محبوبتر شوید.
نویسنده: دکتر احمد روستا
بدون دیدگاه
پاسخ دهید